Zirkonyum Kaplama Nedir ve Neye Yarar?

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama, son dönemde kullanımı giderek artan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Diş kaplama teknikleri temelde metal destekli ve metal desteksiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Metal destekli kaplamalar, porselen kaplamanın altında krom nikel veya krom kobalt alaşımlarının kullanıldığı yöntemlerdir. Metal desteksiz diş kaplamaları ise, zirkonyum kaplama gibi dişin yapım aşamasında porselen tabakanın altına herhangi bir metalin kullanılmadığı bir yöntemdir. Bu yöntem, metal destekli kaplamalara göre daha doğal bir görünüm sağladığı için estetik açıdan daha sık tercih edilmektedir.

zirkonyum-kaplama-nedir

Zirkonyum, doğada bulunan beyaz bir metaldir. Diş kaplamasında kullanılmak üzere saf metal hali zirkonya seramiğine dönüştürülür. İçeriğinde metal olmaması sayesinde daha estetik bir diş kaplama sağlar. Metal destekli kaplamalara oranla ışık geçirgenliği çok daha fazladır bu sayede klasik metal porselen kaplamalarda olduğu gibi dişlerde cansızlığa ve opaklığa neden olmaz. Aynı zamanda zirkonyum kaplamadan koyu renkli metal kullanılmadığından kaplama ile diş eti arasında siyah çizgilenmeler görülmez. Bu sayede kaplama yapılan diş orijinal haline en yakın ve olabilecek en estetik görünüme kavuşturulur.

 

Zirkonyum Kaplama Neye Yarar?

Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte zirkonyum kaplamalarının dayanıklılığı metal destekli kaplamaların dayanıklılığına ulaşmıştır. Bu sayede yüksek basınca maruz kalan arka dişlerde sorunsuzca kullanılabilmektedir. Ön dişlerde ise, estetik açıdan daha doğal gözükmesinden dolayı metal destekli kaplamalara tercih edilmektedir.

Zirkonyum, diş eti dokusuna uyumlu bir maddedir ve herhangi bir irritasyona neden olmaz. Metal kaplamalarda görülen diş eti morarmaları veya diş eti çekilmeleri bu kaplama türünde görülmez. Bu sayede metale karşı alerjisi olan hastalarda güvenle kullanılabilir. Aynı zamanda metal kaplamalar nedeniyle diş etinde meydana gelen morarmalar veya çekilmelerin tedavisinde de zirkonyum kaplamalar kullanılarak bu etkilerin ortadan kaldırılması sağlanabilir.

Yüksek oranda renk değişikliği olan ve herhangi bir beyazlatma işlemiyle dahi düzelemeyen renk değişimlerinin tedavisinde, dişin orijinal haline en yakın sonuç verdiği için zirkonyum kaplama kullanılır. Sigara, çay, kahve gibi dişte renk değişimlerine neden olan maddelerden etkilenmez. Aynı zamanda ortodontik tedaviye cevap vermeyen bazı hastalarda da bu yöntem sayesinde gülüş estetiği sağlanabilir.

Metal kaplamalar, uzun süre kullanıldıklarında nadir de olsa oksitlenmeye yol açarak diş ve diş eti sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Ancak zirkonyum, içeriğinde metal bulundurmamasından dolayı ağız hijyeninin uzun süre korunmasında yardımcı olur. Ağız kokusuna neden olmaz.

Kaplama yapılacak dişin bir miktar aşındırılması gerekmektedir. Metal kaplamalarda, alttaki metalden yansıyan gri görüntüyü azaltabilmek için diş dokusu fazla miktarda aşındırılır, ancak zirkonyum kaplamalarda bu miktar yaklaşık olarak 1-1.5 mm civarındadır. Bu sayede dişin kendi dokusu korunmuş olur.

Tüm bu avantajlarının yanı sıra zirkonyum kaplamalar, 2’den fazla diş kaybının olduğu durumlarda kırılganlığı artacağından dolayı tercih edilmez, yerini metal kaplamalara bırakır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.